Евролидер: Няма да има разширяване следващите години, може би и десетилетие

17:41, 14 мар 17 / Свят 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската народна партия (ЕНП) е обезпокоена от положението в Македония, Косово и Босна и Херцеговина, както и на Балканите като цяло. Това информира БГНЕС.

Това заяви пред журналисти германският евродепутат Манфред Вебер, който и лидер на ЕНП, най-голямата политическа формация в Европарламента.

„Особено сме разтревожени от положението на Балканите. Наскоро бяха в Хърватска и обсъдих с нейния президент и председателя на парламента състоянието на региона. Тревожно е положението в Босна и Херцеговина, Македония и Косово. Положението там се влошава и виждаме нарастване на напрежението. Загрижени сме за Балканите, защото ги смятаме за част от Европа“, посочи Вебер.

Според лидера на ЕНП по-големият проблем за балканските държави е, че ЕС няма какво да им предложи: „Следващите години няма да има разширяване, а може би и следващото десетилетие.

На брифинга в Страсбург германският евродепутат изтъкна, че силно безпокойство предизвикват събитията в Турция, нападките й срещу отделни страни-членки и Евросъюза като цяло. Според него тази ескалация трябва да бъде спряна, ЕС стои зад Холандия, а бъдещите турски нападки срещу нея няма да доведат до разкол в Европа.

Вебер смята също, че трябва да бъдат замразени преговорите с Турция за членство в ЕС, но настоява да се спазва мигрантския договор между ЕС и Турция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама