Предизвикателствата пред бъдещите председателства на България и Румъния на Съвета на ЕС обсъдиха Йотова и Гъля

17:36, 14 мар 17 / Политика 25 209 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предизвикателствата пред бъдещите председателства на България и Румъния на Съвета на ЕС обсъдиха на среща вицепрезидентът Илияна Йотова и посланикът на Румъния Йон Гъля. Това информира БГНЕС.

България и Румъния ще председателстват Съвета в много сложни времена, в които ще се вземат важни решения за бъдещето на ЕС, заяви вицепрезидентът, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Основните теми, по които ще се работи в този период, са обща политика за мигрантите и бежанците, Брекзит, социално-икономическа и външна политика, както и голямата тема за развитието на европейския проект, каза Илияна Йотова.

България е ключов партньор на Румъния и е много важно двете страни да имат добър и структуриран диалог по основните европейски въпроси, заяви посланик Йон Гъля. Брекзит е тема, която ще бъде важна в дневния ред и на двете председателства, нашата позиция за преговорите е за обединена и последователна политика, допълни дипломатът. Сред обсъжданите теми бе и тази за запазване правата на българските и румънските граждани, живеещи във Великобритания.

„Сценариите, заложени в Бялата книга за бъдещето на Европа, задълбочават разделението, вместо да се противопоставят на двойните стандарти“, заяви вицепрезидентът и посочи като пример Шенген. „В тези сценарии няма тази Европа, за която основателите мечтаеха, има обща финансова политика, но не и обща икономика“, добави Илияна Йотова. Според вицепрезидента планът „Юнкер“ трябва да бъде допълваща политика в ЕС, а не да сменя цялостната визия на Съюза за сближаване на регионите. Най-сериозният сигнал за бъдещето на Европа ще бъде работата по многогодишната финансова рамка, ако има разделение на център и периферия чрез финансови лостове, това вече е Европа на две скорости, посочи вицепрезидентът. България и Румъния трябва да бъдат особено внимателни при формирането на бюджета на ЕС, каза още Илияна Йотова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама