Димитър Манолов, КТ“Подкрепа“: Решаването на проблема с извънредния труд не е само по силите на Инспекцията по труда

09:33, 14 мар 17 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Вярно е, че местната власт може да реагира и да създаде обществена непоносимост към негативни явления като полагане на извънреден труд без заплащане в шивашкия сектор. И да демонстрират непоносимост към подобни деяния“, това заяви в предаването „Денят започва“ по БНТ президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

От излъчен репортаж по обществената телевизия стана ясно, че в шивашки цех в Гоце Делчев се работи извънредно, „задължават те“, без да се заплаща. Според крояч, индивидът е сведен до ниво животно. Бивши работници споделиха, че бизнесмени- чужденци откриват цехове в градове и села, където има малко възможности за работа. Разчитат на отчаянието на хората. Наемат се обикновено местни хора срещу минимална заплата. А ако няма извънреден труд заплащането е ниско, според разследване на БНТ.

В Благоевград има трима инспектори в Областната инспекция по труда. Невъзможно е те да се намесят за решаването на проблема, каза още Манолов.

Той не отрече твърденията на водещия, че кметове, зам.кметове и общински съветници могат да реагират от позицията им на местни лидери.

Според Манолов добър вариант е доброволци да работят към инспекциите по труда, като констатират нередности. И така да подпомагат инспекциите в дейността им.

Своеволия от работодатели има в предприятия, където няма синдикални структури.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама