Ексминистър Бойко Ноев: Турция се държи по безпардонен начин към България

09:08, 14 мар 17 / Политика 25 217 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Принципно важното е, че България, както Холандия, както Германия, Дания, Франция, както другите страни, е държава членка на Европейския съюз. Това, което ние наблюдаваме, според мен, е едно недопустимо, агресивно поведение на турския президент към Европа." Това заяви в ефира на  "Здравей, България" на NOVA бившият министър на отбраната Бойко Ноев. 

"По-важното е да се разберат какви са причините за това. От пет години вече турският президент взе открит курс на възстановяване, доколкото е възможно, на това което е било Османската империя, което се нарича османизъм. Затова на него му е нужна еднолична власт и той го прави. Той се бори, за да постигне тези безлимитни права, по същество султанския режим.

Желанието на Ердоган да възроди Османската империя се сблъсква с интересите на Европа. Той се опитва да разединява Европа. Той се опитва да налага своите виждания, но едва ли ще му се отдаде. Той няма да има силата за това. Лошото за България е, че ние сме първата, ние сме граничната страна."

"Турция се държи по този безпардонен начин към България, защото ние самите се поставихме в това положение", каза още Бойко Ноев.

Според него турският лидер Реджеп Ердоган използва бежанците и проблемът с границата като средство за натиск върху София. 

"Правилата на играта между България и Турция трябва да се променят.Трябва да има червени линии. На всяка тяхна заплаха, че ще пуснат бежанците, ние трябва спокойно да им обясним, че тогава ще затворим границата си с тях и на практика те няма да имат европейска граница", коментира той. 

По негово мнение границата ни с Турция трябва да бъде дофинансирана и укрепена, тъй като в този момент оградата стои недостроена. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама