ГДБОП предупреждава за компютърни атаки

18:31, 13 мар 17 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ГДБОП предупреждава за компютърни атаки, съобщава БГНЕС. 

Периодичната им поява в интернет пространството е с цел заразяване на компютърните системи на огромен брой потребители, поясни началникът на отдел „Международна организирана престъпност“ комисар Явор Колев, съобщиха от МВР.

Схемата на действие е следната: изпращане на мейли до стотици хиляди електронни адреси, които да предизвикат собствениците на компютърните системи да ги отворят и да заразят компютрите. По такъв начин компютрите стават част от мрежи, които могат да бъдат използвани чрез отдалечен достъп от организираната престъпност за различни цели: кражби на пароли за социални мрежи, за електронни пощи, за интернет банкиране и други лични данни. Така заразени тези компютри може да бъдат ползвани и за различни кибератаки и кибер престъпления.

Според данните до този момент тези атаки са се появили в края на миналата година, през декември - електронно съобщение, съдържащо в хедъра информация за фактура цели да накара потребителя да отвори съответния прикачен файл, да го резархивира и така веднага компютърната система бива заразена.

Втората вълна на фалшиви мейли изглежда като изпратена от НАП – потребителите се приканват да отворят прикачения файл, тъй като в него се съдържа информация за променени срокове за подаване на данъчна декларация. Ако не бъде отворен мейлът и изпълнени изискванията в него, следва санкция от 6000 лв.

Следващата вълна е с подател, представял се за съдия –изпълнител, който праща прикачен файл – писмо за принудително изпълнение. Съобщението цели да стресира потребителя, да го накара да отвори мейла, да го дезархивира и така да зарази компютъра си.

Четвъртата вълна е от вчера и днес, тя е от името също на изпращач с конкретно име и съдържа заплаха със съд срещу фирма, която не е изпълнила задълженията си по договор, като се твърди че има намесена финансова щета за 2879 лв.

При работата ни по тези кампании сме установили, че прикачените файлове в мейлите след резархивиране препращат компютъра да изтегли зловреден код от сайтове на сървъри в определена държава, невидимо за потребителя.

Важното е в никакъв случай да не се отворят мейли от неясни изпращачи, да се използват легални операционни системи и задължително да се ползва антивирусна програма. Атаката на този зловреден код е адресирана основно към компютърни системи, които оперират с Windows. Ако не се спазват тези предохранителни препоръки, има риск заразените компютърни системи да предават цялата случваща се информация - участие в социални мрежи, електронна поща, интернет банкиране на сървър, контролиран от организираната престъпност, поясни Явор Колев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама