ЕП няма да гласува тази седмица резолюцията за Македония

17:59, 13 мар 17 / Свят 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският парламент няма да гласува тази седмица резолюцията за Македония, предаде БГНЕС. Текстът трябваше да бъде гласуван от евродепутатите на тазседмичното им пленарно заседание на 14 и 15 март.

В началото на месеца беше съобщено, че ЕП ще отложи гласуването най-малко с месец, ако до тази седмица в страната няма съставено правителство. „Ако на пленарното заседание в ЕП в Страсбург на 14 и 15 март трябваше да гласуваме резолюциите за всички държави от Западните Балкани, то ние официално отложихме гласуването на резолюцията за Сърбия, тъй като не искаме да влияем на президентските избори, които ще се проведат на 2 април. Същият е случаят и с Македония. Ако до 13 този месец няма развръзка относно избирането на правителство, то тогава резолюцията за Македония ще бъде отложена и заедно със сръбската ще бъдат гласувани на пленарното заседание на ЕП следващия месец“, каза тогава източник от Брюксел, пожелал анонимност.

По-рано днес от македонското президентско съобщиха, че пречките за връчване на мандат все още не са отстранени, след като от СДСМ поискаха техният партиен лидер Зоран Заев да получи разрешение за съставяне на ново правителство.

В обръщението президентът Георге Иванов настоява Зоран Заев открито и ясно да отхвърли албанската платформа, която представлява заплаха за основните държавни интереси на Македония и нейните граждани. Според президента тази платформа поставя страната в положение на подчиненост или зависимост от друга държава, страната ще бъде ощетена, а нейната унитарност, суверенитет и независимост ще бъдат застрашени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама