Банкнота пластика от 5 паунда продадена на търг за 60 000

17:51, 13 мар 17 / Любопитно 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Рядка пластика с портрет на Уинстън Чърчил от 5 паунда бе продадена в интернет аукциона eBay за 60 000 паунда, което е 12 000 пъти по-скъпо от номинала, съобщи БГНЕС.

За 5-паундовата пластика със сериен номер AA01 444444 се надпреварваха над 20 колекционери, които 136 пъти вдигаха цената на лота.

Банкнотата бе предложена на интернет търга от жител на град Телфърд (графство Шръпшиър), след като той разбрал, че банкнотата, получена като ресто, е уникална и може да струва няколко хиляди паунда на колекционерския пазар. Резултатът обаче надмина всякакви очаквания.

Същата банкнота бе продадена за над 4000 паунда миналия октомври на благотворителен търг, организиран от Банката на Англия.

Банкнотата бе пусната в обръщение на 13 септември миналата година. Пластиката с портрета на Чърчил бе пусната в обръщение на 13 септември миналата година. Тя замени обичайната за британците банкнота с изображение на реформаторката на британската затворническа система Елизабет Фрай (1780-1845). В Банката на Англия отбелязват, че банкнотата, изготвена от синтетични полимери, е много по-екологична, два пъти е по-трайна от хартиения й аналог, притежава много по-голяма степен на защитеност, а размерът й е по-малък с 15 процента. Очаква, че в Обединеното кралство ще бъдат пуснати 440 млн. броя от нея.

Пластиките се изготвят от тънка, гъвкава и прозрачна полимерна лента с използването на специални слоеве на лицевата и обратната страна. Пластика се запазва дори при пране от 90 градуса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама