Среща Меркел – Тръмп

15:22, 13 мар 17 25 Topnovini Автор: Topnovini

Тази вечер, 13 март, федералната канцлерка излита за Вашингтон, където на следващия ден ще се състои нейната първа среща с новия американски президент Доналд Тръмп. За разлика от нейните предишни визити в САЩ, програмата й се съгласуваше до последния момент, така че подробности не са ясни. За Берлин главните теми на предстоящите преговори в Белия дом са две: съюзническите ангажименти в рамките на НАТО и търговските отношения между САЩ и Европейския съюз.

Проблемът с американските гаранции

„През следващите години отношенията в рамките на трансатлантическото партньорство ще бъдат не по-малко важни, отколкото преди“, каза Меркел след встъпването в длъжност на Тръмп. „Ще работя за това“, обеща тя. Съмненията в надеждността на това партньорство се появиха в Берлин, след като Тръмп нарече НАТО „остаряла“ организация. Германия без предвидените в Северноатлантическия договор американски ядрени гаранции е напълно беззащитна, напомнят експертите.

Федералната република не притежава стратегически арсенал. Според договора „две плюс четири“ от 1990 г. обединена Германия се задължаваше да няма оръжие за масово унищожение. Но на нейна територия се съхраняват ядрени бомби – американски.

Тези бомби, според сведенията на директора на берлинския Информационен център на трансатлантическа сигурност (BITS) Отфрид Насауер, се съхраняват на авиобазата в Бюхел. Ключът е в ръцете на американския президент, но в случай на криза те ще бъдат натоварени на германските бомбардировачи, ще ги пускат – германските пилоти, което превръща Германия в „квазиядрена държава“, отбелязва Насауер.

Френски „ядрен чадър“ вместо американски?

Меркел може да се опита да обясни на Тръмп, какви дискусии ще започнат, ако САЩ дадат повод за съмнение в техните ядрени гаранции за Европа. Например, за това, че Евросъюзът трябва да създаде собствен ядрен арсенал.

След излизането на Великобритания от ЕС с такова оръжие разполага само Франция. И в Париж между другото вече казаха, че могат да пуснат Германия под френския „ядрен чадър“, но разбира се не безвъзмездно. За Берлин това не е вариант. По тази причина в името на запазването на американските гаранции немците са готови да удовлетворят исканията на Вашингтон за увеличаването на германския финансов принос в общия бюджет на НАТО.

„Ние, германците, и мнозинството европейци прекалено дълго разчитахме на широкия гръб на нашите американски приятели. И ние знаем, че трябва да поемем по-голяма, по-справедлива част от бремето на атлантическата сигурност“, каза в тази връзка федералната министър на отбраната Урсула фон дер Лайен.

Рискът от американския протекционизъм

Втората жизненоважна тема за Берлин в двустранните отношения – търговията и достъпът на германски компании до чуждите пазари, на първо място до американския. Германската икономика е ориентирана към износ, от който директно зависи благоденствието на страната /бюджета/ и жизнения стандарт на нейните граждани /работните места/. Америка е главният външнотърговски партньор на ФРГ. Обемът на двустранния стокообмен надхвърля 173 милиарда евро годишно. Напълно разбираемо е тогава, че германските делови кръгове не са във възторг от протекционистките намерения на Тръмп.

При това неговите планове вече придобиват конкретни очертания. Администрацията на президента представи в Конгреса новата търговско-политическа стратегия на Белия дом, чийто смисъл се свежда до повишаване на митата за внос и въвеждането на едностранни търговски ограничения, което противоречи на правилата на СТО. Според оценките на германските експерти, осъществяването на тази стратегия ще се превърне в най-голямата заплаха за свободната световна търговия от времето на Втората световна война /1939-1945 г./

Първата жертва ще бъде Мексико. 80% от неговия износ отива за американския пазар, включително много комплектуващи детайли за заводите в Калифорния, Аризона, Ню Мексико и Тексас. Но и загубите на много други държави, сред тях и Германия, ще бъдат много чувствителни. Има ли Меркел шанс да разубеди Тръмп в неговите протекционистки планове?

Възможните аргументи на канцлерката...

Един от аргументите й би могъл да бъде т.нар. германски принос в американската икономика. Германските компании са инвестирали в САЩ 255 милиарда долара и са създали 672 000 работни места, заяви представителят на деловите кръгове Даниел Андрих.

През последните 7 години германските автомобилни концерни 4 пъти са увеличили производството на свои коли в САЩ, като половината от германските коли "Made in USA" се изнасят. BMW изнася от САЩ повече коли, отколкото „Дженерал Мотърс“ и „Форд“ взети заедно.

Ако не се постигне приятелска договорка, тогава Вашингтон може да бъде заплашен с ответни мерки, смята бившият провинциален министър на финансите Карл-Хайнц Паке, който преподава в момента международна икономика в университета на Магдебург.

... и възможните заплахи

Набелязаните от Тръмп мерки са в разрез с нормите на СТО, констатира той. Процедурите на тази организация позволяват да се прибегне до ответни действия, т.е. санкции под наблюдението на СТО, по-конкретно, наказателни мита, при това в сфери по усмотрение на потърпевшата страна.

Това означава, че върху решението на Вашингтон да ограничи износа на европейски коли, Евросъюзът може да отговори с мита върху американските микропроцесори и компютърна техника. Паке смята, че само една такава заплаха може да се окаже достатъчна, за да накара Тръмп да си промени плановете. Америка е не само традиционна промишленост, но и високотехнологични фирми, които изнасят за Европа и нямат интереси от търговска война с ЕС.

Дали американският президент ще се вслуша в аргументите на канцлерката? Стивън Хадли, който беше съветник по националната сигурност на президента Джордж Буш младши /2001-2009 г./, определя Тръмп като човек, който се учи. „Той не знае много неща, които вие смятате за подразбиращи се от само себе си. Вие трябва да му разкажете за тях, той ще ви изслуша и ще се научи“, заяви Хадли в Берлин, обръщайки се към германските политици.

----------

Никита Жолквер, „Дойче Веле“.