Лозан Панов, председател на ВКС: В България имиджа на една корумпирана балканска държава трябва да бъде променен

10:17, 13 мар 17 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обръщам се към магистратите, ако някой от тях се опитва да им въздейства, било то политик или началник спокойно може да се обръща към мен. Мога да осъществявам контрол, когато има нарушения.“, това заяви в предаването „Денят започва“ на БНТ Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд.

„В момента тече предизборна кампания. Но да се сравним със системата на работа в Румъния. С Румъния отдавна сме заедно в една лодка. Само че, като че ли има гребци в лодката на румънците. И тя се движи много по-бързо от България“, отчете председателят на ВКС. Там има една обществена непримиримост към корупцията, като явление което корозира държавността, смята той.

По думите на Панов от поканата на Лаура Кьовеши, главен прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция, в някои медии е предизвикана истерия , като че ли ще се прави преврат. Това беше просто един дебат на тема корупция. Защо в Румъния нещата с корупцията се случват, попита председателят на ВКС. Има непримиримост към това явление, добави той.

„В България имиджа на балканска корумпирана държава трябва да бъде променен. И държава, в която има несправедливо правосъдие“, заяви административният ръководител на ВКС. Това, което се случва в Румъния доказва само едно- обществото е непримиримо. Има един обществен консенсус против това явление“, лаконичен бе висшият магистрат. Той посочи, че от високите етажи на властта има политици, които са в затворите. Магистрати, които са в затворите. И това е един сигнал към гражданското общество.

Панов вярва, че и в България ще има позитивно развитие. А визитата на Лаура Кьовеши е стъпка към това.

Според него трябва да бъде премахната практиката на замитане на проблема.

Той апелира към магистратите да бъдат проактивни в своето поведение и да си вършат спокойно работата.

„Ако някой осъществява натиск върху магистрат, моята врата е отворена“, каза председателят на ВКС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама