Датски филм спечели документален кинофестивал в Солун

21:57, 12 мар 17 / Култура 25 218 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Датският филм Dream Empire ("Империята на мечтите", 2016г.) на режисьора Дейвид Боренщейн, спечели голямата награда и съответните 5000 евро на XIX международен фестивал на документалното кино в Гърция. Това стана известно в неделя вечерта на тържествената церемония за връчване на наградите на кинофорума в Солун, предаде БГНЕС.

Тази година за първи път на Солунския фестивал на документални филми има официална конкурсна програма от 12 ленти, победителят от които получава ”Златен Александър". По-рано тази награда се даваше само на игрални филми на Солунския международен кинофестивал, който традиционно се провежда през есента.

В „Империя на мечтите” се разказва за 24-годишна китайка, който отива в града, след като напуска селски район в Китай, за да осъществи мечтата. Привлечена от възможността да забогатее бързо в бума на ипотечното строителство в Китай тя прави фирма за даване на имоти под аренда за чужденци. Но този бизнес прави странен обрат: на потенциалните купувачи от чужбина често представят затънтени места в провинцията като проспериращи градове.

Специалната награда на журито за филм с продължителност над 50 минути и награда от 2 хиляди евро получава филмът "Машини" (Machines, 2016), режисиран от Рахул Джайна, съвместна продукция на Индия, Германия и Финландия. Той прави анализ на тежките условия на труд в гигантска текстилна фабрика в Индия, като поставя акцент върху експлоатацията на труда в името на масовото производство на стоки днес. Същият филм спечели "Наградата за човешки ценности" на гръцкия парламент, както и наградата за най-добър филм на журито на ФИПРЕСИ - Международната федерация на филмовата преса.

На Международния фестивал на документалното кино в Солун, който се проведе от 3 до 12 март, бяха показани 213 филма от десетки страни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама