Задържаха опозиционни лидери в Беларус покрай данъка за безработните

15:57, 12 мар 17 / Свят 25 191 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Полицията в Беларус задържа група от опозиционни лидери в антиправителствените протести, които разтърсиха страната след приемането на данък за т.нар. „социални паразити“, предаде БГНЕС.

Идеята е на президента Александър Лукашенко и според нея гражданите, които работят по-малко от 183 дни в годината, дължат на страната 185 евро годишно. Макар че заради недоволството държавният глава да отложи закона, критиците му настояват той да бъде изцяло отменен.

Сред арестуваните са отявления враг на президента Павел Северинец и няколко журналисти, задържани в град Орша в източната част на Беларус. Днес протести имаше и в градовете Бобруйск и Рогачов.

Други трима опозиционни лидери бяха арестувани вчера за 15 дни след митинга в Молодечно, северозападно от столицата Минск, в който участие взеха над 1000 граждани. Още 10 граждани са поставени под административно задържане, а много демонстранти са и глобени.

Според политическите анализатори Лукашенко живее в „съветската епоха“, когато „възползването от другите“ и съществуването чрез нетрудови доходи е престъпление. Това от своя страна отразява комунистическа идеология, която прославя труда.

Някои руски депутати също повдигнаха възможността за въвеждане на подобна мярка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама