Ердоган: Холандия ще плати цената за гоненето на министри

14:48, 12 мар 17 / Свят 25 207 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Холандия ще плати цената за гоненето на турски министри от страната“, заяви президентът на южната ни съседка Реджеп Ердоган. Съобщиха от БГНЕС.

"Хей, Холандия! Ако жертвате турско-холандските отношения в името на изборите в сряда, ще платите цената", каза гневно той в Истанбул.

"Те ще се научат какво е дипломация. Това, което се случи, не може да остане без отговор“, каза държавният глава.

Ердоган отново обяви холандските политици в нацизъм и фашизъм.

"Западът ясно показа истинското си лице в последните няколко дни. Това, което видяхме, е проява на ислямофобията", добави той.

Повод е напрежението между двете държави заради блокираните митинги, агитиращи за положителен вот на референдума за промяна на конституцията в южната ни съседка. Членове на турското правителство провеждат политическа кампания в редица европейски страни в подкрепа на общественото допитване за разширяване на правомощията на турския президент. В Холандия мероприятия с участието на турски политици бяха забранени от съображения за сигурност.

Въпреки това, в страната планираше да пристигне турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Правителството на Холандия обаче отказва да даде разрешение за кацане на самолета му в кралството.

Холандските власти обявиха и министъра на семейството и социалната политика на Турция Фатма Бетюл Саян Кая за "нежелан чужденец" и я изведоха от страната. Полиция спря автомобила, с който тя пристигна от Германия, пред консулството в Ротердам. По-късно тя бе ескортирана обратно към границата с Германия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама