Каноничен избор за нов Врачански митрополит

05:53, 12 мар 17 25 181 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изборът ще се извърши в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител", а сутринта преди него – от 9.00 часа, ще бъде отслужена литургия. Патриарх Неофит ще се обърне с няколко думи към митрополитите от Светия Синод във връзка с избора, след това гласуването ще започне, предаде БГНЕС.

Светият Синод вече изслуша доклада на Старозагорския митрополит Киприян, наместника на овдовялата епархия, и разгледа документацията по проведения на 5 март Епархийски избор във Враца, при който епархийските избиратели посочиха от листата на епископите кандидати за митрополитския престол двама за най-достойни да наследят приснопаметния Врачански митрополит Калиник – Браницкия епископ Григорий (получил 18 гласа) и Агатополския епископ Йеротей (14 гласа).

От Светия Синод разясняват как ще протече процедурата по избор на нов Врачански митрополит: Първо Светейшият патриарх Неофит, а след него и останалите митрополити от Светия Синод по старшинство ще влизат един по един в олтара на параклиса и върху разтворено св. Евангелие върху светия Престол собственоръчно ще изписват името на своя избраник - един от двамата епископи – Григорий или Йеротей - избрани от епархийските избиратели предната неделя. В същото това време двамата епископи молитвено ще участват в светата Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски".

Веднага след гласуването Патриарх Неофит ще преброи подадените гласове и ще оповести резултата от избора. Двамата епископи ще бъдат призовани от патриаршеската катедрала. След което всички ще се качат в Приемния салон и там ще изчакат епископите Григорий и Йеротей. Патриархът ще извести избраника за станалия избор и с кратко слово ще го приветства и ще му даде напътствия за новото му служение. Новоизбраният Врачански митрополит ще отговори с кратко слово на приветствието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама