Текстилни компании от България и Македония с трети съвместен проект

20:08, 11 мар 17 / Свят 25 240 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Македонските текстилни компании се надяват, че политическата криза няма да повлияе върху сключването на договори с нови партньори, които вече са в ход. На среща с българските си колеги в Щип те договориха сътрудничество за съвместно явяване на трети пазари, предадоха македонските медии.

Предимство на производителите от двете страни е качеството, но и реномето сред чуждестранните партньори, смятат партньорите. Въпреки това те все още са изправени пред недостиг на работна сила и смятат, че не получават достатъчно подкрепа от държавата.

„Това е третият ни съвместен проект с България. Продължаваме сътрудничеството в посока повишаване на конкурентоспособността на трети пазари. Днес сме събрани заедно, за да изградим визия за региона. Ще работим по стратегия за комуникация и, разбира се, планираме общо модно събитие“, каза Наташа Сивевска от Текстилната асоциация в Македония.

Според Йордан Беловоцки от Българската текстилна асоциация македонските фирми изостават по отношение на модернизацията на производството, за разлика от българските, които вървят напред. Причината е, че страната ни е членка на ЕС и като такава разполага с повече средства за закупуване на нови машини.

„Държавните институции и в двете страни не ни дават заслужена подкрепа. Въпреки това българският текстилен сектор има близо 100 000 служители и е сред първите три по-големи индустрии в страната“, подчерта Беловоцки. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама