ООН алармира, че светът се изправя пред най-тежката хуманитарна криза от Втората световна война

15:33, 11 мар 17 / Свят 25 225 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Организацията на обединените нации предупреди, че светът е изправен пред най-тежката хуманитарна криза от 1945 година, с повече от 20 милиона души в бедстващо положение, съобщава БГНЕС.

ООН призовава за спешна мобилизация на средства в размер на 4,4 милиарда долара до юли за Нигерия, Сомалия, Южен Судан и Йемен, за да се избегне катастрофа. "В противен случай много хора предсказуемо ще умрат от глад“, предупреди Стивън О‘Брайън от ООН. "Без колективни и координирани глобални усилия, хората просто ще умрат от глад. Много повече ще страдат и умират от болести“, каза още той.

По неговите думи конфликта в Йемен е една от най-големите хуманитарни кризи в света. Там от помощи се нуждаят близо 2/3 от населението или 18,8 милиона души.

От март 2015 г. сблъсъците в Йемен са взели повече от 7400 жертви. Само за последните два месеца от най-бедната страна в арабския свят са избягали над 48 000 души. За тази държава са необходими общо 2,1 милиарда долара, които ще бъдат използвани за дарение на хранителни продукти и лекарства.

Най-младата нация в света – тази на Южен Судан, е в най-страшното си състояние. И там бедстват множество хора, а насилието продължава. По думите на Стивън О‘Брайън повече от 7,5 граждани на страната се нуждаят от подкрепа.

Повече от половината от населението на Сомалия или 6,2 милиона души, също са в очакване на хуманитарна помощ и защита. Около 2,9 милиона от тях гладуват, като близо 1 милион деца под 5-годишна възраст страдат от недохранване.

"Това, което видях и чух по време на посещението ми в Сомалия беше изтощително - жени и деца, които ходят в продължение на седмици в търсене на храна и вода," каза О'Брайън пред Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации. "Те са загубили своя добитък, водните източници са пресъхнали и нямат какво да оцелеят“, разказа той.

В североизточната част на Нигерия 10,7 милиона души имат нужда от дарения заради силната продоволствена несигурност. Най-спешната хуманитарна ситуация, засягаща областта, беше предизвикана от бунтовниците „Боко Харам“, водейки сблъсъци в Нигерия от 2009 г. Политическата нестабилност и климатичните промени също са мощни фактори за кризата. Тамошният конфликт отне над 20 000 живота, а повече от 2,6 милиона души бяха принудени да напуснат домовете си. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама