Правителствата на България и Румъния ще се срещнат на кораб по Дунава

11:28, 11 мар 17 25 254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителствата на България и Румъния ще се срещнат на кораб по река Дунав, за да обсъдят проблемите, свързани с граничните пунктове, съобщи в Русе Огнян Герджиков, предаде БГНЕС.

Служебният премиер се запозна с работата на Гранична полиция и митницата и огледа състоянието на Дунав мост.

Срещата между двата кабинета ще се състои в края на март или началото на април, каза още премиерът. На нея ще бъде поискано да се уеднакви пропускателната способност на всички пунктове между двете страни. България планира до края на годината да отвори източната зона на Дунав мост, която в момента не се използва. Това ще удвои капацитета на моста и ще облекчи голямото натоварване, каза Герджиков.

Началникът на Митница-Русе Венцислав Халаджов обясни, че през източната зона ще бъде пренасочен трафикът на всички автомобили, които влизат в страната. Сегашната зона Запад ще бъде само за излизащите и така ще се получи разделяне на потоците. „До края на годината би трябвало да мине обществената поръчка за привеждане в съвременен вид на зона Изток на Дунав мост, която до момента е нефункционираща. Инфраструктурата е изградена, но трябва да се модернизира, а нужните средства са около 1 млн. лв.”, обясни Халаджов.

Снимка: БГНЕС

Премиерът Герджиков коментира и ситуацията с продажбата на винетки на граничния пункт, която предизвиква големи опашки заради изискването да се купува винетка още на влизане в страната.

„Ние в това отношение изоставаме много от румънците, те имат електронни винетки, което става много по-бързо, много по-модерно, много по-лесно. Докато при нас някой държи непременно да бъдат хартиени винетки, вероятно защото печели от това. Ще търсим решение и на този въпрос, тъй като е срамота в 21 век да изоставаме от тези модерни технологии“, каза премиерът. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама