Малина Крумова: Няма опасност от спиране еврофондове до 2022

11:22, 11 мар 17 25 Topnovini Автор: Topnovini

За този програмен период не може да се говори за опасност от спиране на еврофондове. В крайна сметка ние работим с финансова рамка, която е определена още при одобряването на многогодишната финансова рамка, т.е до 2022 година.

Това каза вицепремиерът по европейските фондове Малина Крумова в отговор на въпрос дали има опасност от спиране или забавяне на европари за България заради сценария „Европа на две скорости”, предаде БГНЕС.

„Така, че не можем да твърдим, че ще има спиране заради дискусиите, но дебатът, който се води в момента е изключително важен от гледна точка на развитието на бъдещето на Европа. Също така аз бих казала, че е важен и от гледна точка на развитието на бъдещето на България. Тоест, ние трябва да проведен този дебат в широк формат и на национално ниво, и на европейско ниво, за да решим ние къде сме, какво ние искаме да правим, нашата визия за развитие каква е, по какъв начин искаме да изглеждаме след 20-30-50 години”, каза Крумова.

Според вицепремиера Европа на две скорости или на много скорости е един от възможните варианти, разбира се, но той не би дал правилата насока за развитието на Европейския съюз като силен актьор на световната сцена.

Снимка: БГНЕС

Според Крумова, ако си позволим да не участваме в дебата, в един сценарий, в който Европа се развива на много скорости, България има опасността да остане в периферията. „Но това е само опасност. Всъщност всичко зависи от нас, зависи от България, зависи от гражданите на България, зависи от институциите на България. Дори и в сценарий, в който Европа се развива на много скорости, ние можем да бъдем активни участници в процесите и задълбочаването на сътрудничеството в Европа”, посочи тя.

Тя не очаква да се дискутира конкретика по отношение на това как ще се развива Европа на срещата на 25 март в Рим. „Приемането на една декларация ще е със сигурност на дневен ред в тази среща, но реално погледнато дебатът тепърва започва. Дори и в самата Бяла книга са изложени още няколко документа, които предстои Европейската комисия да създаде и да обяви. Тези документи са свързани с различни аспекти на развитието на ЕС, социална политика, финансови измерения, външна сигурност, миграция и т. н.”, каза Крумова.

„Очакването ми е, че към края на годината и Европейският съвет, който ще се проведе през декември, тогава едва може да има нещо конкретно по отношението на визията на европейските лидери за Европа. Надявам се тази визия да бъде формирана с активното участие на всички граждани на Европа, защото основен дефицит на ЕС е дистанцията му от европейските граждани”, посочи тя.

Вицепремиерът по европейските фондове Малина Крумова каза това пред журналисти, след като откри инициативата „Лагер за иновации - Sofia Innovation Camp 2017“. Организатори на събитието са Дирекция „Централно координационно звено“ към Министерския съвет, Столична община и Генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“ на Европейската комисия.