Граждани на Горубляне излизат на протест

06:05, 11 мар 17 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Инициативен комитет за Горубляне организира мирен граждански протест на живеещите в квартала на 11 март. Повод е забавянето с години на изграждането на канализация в квартала и подобряване на инфраструктурата, информира БГНЕС.

Първият протест се състоя на 19 февруари 2017 г. Около 200 жители на Горубляне блокираха за около час и половина кръстовището на Околовръстен път и Самоковско шосе. Демонстрацията е срещу бездействието на Столична община, която вече години наред не придвижва и не осигурява финансиране за най-важните инфраструктурни проекти в района. Абсурдно е 20% от жилищата в европейска столица в 21 век все още да са без канализация! Още повече, когато с европейски пари се изграждат пречиствателни станции в села с по-малко от 100 жители. От години слушаме обещанията на различни държавници, как до 1-2 г. целият квартал ще бъде канализиран. Проблемът е сериозен, тъй като в района има високи подпочвени води и къщите, които са в по-ниските части на Горубляне, се наводняват при обилни валежи, заявяват жителите.

Бездействието на общинската администрация е в нарушение на Директива 91/271/EИО на Съвета от 21 май 1991 година за пречистването на градските отпадъчни води, която повелява да се събират и пречистват отпадъчни води в градовете с население над 2000 души.

Не е ясно и кога ще започне изграждането на Южната дъга на Околовръстен път, въпреки редицата изявления за старт през 2017 г. До момента не са започнали никакви подготвителни действия.

Освен липсата на инвестиции в канализацията, жителите на Горубляне са дискриминирани и поради факта, че живеят в къщи с дворове, а не в блокове с междублокови пространства, за които има предвидени някакви средства. В Горубляне всички обществени площи се поддържат с дарения, а общината не се грижи за своята собственост. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама