На 14 март Тръмп ще обсъди с Меркел финансовото укрепване на НАТО

23:44, 10 мар 17 / Свят 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По време на предстоящата им среща на 14 март във Вашингтон президентът на САЩ Доналд Тръмп и германският канцлер Ангела Меркел ще обсъдят методите за укрепване на НАТО. Това издаде днес на специален брифинг с журналистите в Белия дом високопоставен представител от американската администрация. Както той каза Германия "е един от най-силните страни на НАТО", информира ТАСС, цитира БГНЕС.

"Затова президентът е подготвен да обсъди с канцлера въпроса за укрепването на НАТО. Включително чрез гарантиране, че всички съюзници ще изпълнят необходимите си финансови ангажименти, свързани с предоставянето на колективната отбрана. Всички съюзници трябва изпълняват задълженията си. Ние знаем, че подобно мнение има и германското правителство", заяви той.

Представителят отбеляза още, че според Вашингтон "Германия, като е една от най-големите икономики в НАТО, трябва да бъде пример" за останалите членове на Алианса по въпросите за увеличаването на бюджета за военни цели. Освен това той увери, че администрацията на Тръмп счита "Европейския съюз за ключов фактор за глобалния мир и благосъстоние".

На въпрос от журналистите какви ще бъдат резултатите от предстоящата американо-германска среща на високо равнище, водещият на брифинга призна, че такива не се очаква да има. Според него "целта на срещата е съвсем различна".

 Не отдавна американският държавен глава заяви в интервю, публикувано в "Билд" и "Таймс", че ЕС не е нищо повече от "инструмент за Германия". Той дори приветства взетото от Великобритания решение да се оттеглят от съюза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама