Президентът на Косово заплаши с оставка, ако не се одобри създаването на армия

21:54, 10 мар 17 / Свят 25 235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Косово Хашим Тачи обяви, че ще подаде оставка, ако парламентът откаже да подкрепи трансформацията на Косовските сили за сигурност (КСС) в пълноценна армия, предаде БГНЕС.

"Ако парламентът не подкрепи идеята за армия, ще подам оставка. Всичко е в съответствие със законите. Като върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Косово, считам, че този въпрос трябва да бъде решен", заяви Тачи, отбелязвайки, че инициативата е била предварително "съгласувана с нашите партньори".

Предните дни САЩ, НАТО и ЕС отхвърлиха плановете на Косово да трансформира въпросните сили в своя собствена армия без съгласието на представителите на всички етнически общности в страната, тоест без съгласието на сръбското малцинство. На заседание на Съвета по сигурност на ООН сръбският президент Томислав Николич предупреди също, че формирането на армия в страната е в нарушение на Резолюция 1244 и би застрашило стабилизирането на ситуацията на Западните Балкани. Според сръбските анализатори от вестник "Политика" пък "Америка признава, че Косово и Метохия - са много нездравословна общност не само в политически аспект, но и и от гледна точка на сигурността."

Въпреки това обаче Тачи обяви, че Прищина ще продължи с реформацията си въпреки мнението на САЩ и НАТО. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама