Заместник-министър Лъчезар Борисов участва в среща свързана с въвеждане на по-големи ограничения за вредните емисии

18:50, 10 мар 17 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Министерството на икономиката не подкрепя заложените параметри в Референтния документ за най-добри налични техники за Големи горивни инсталации (LCP BREF), прекият ефект от ограничения ще струва 50 хил. работни места, а над 100 хил. души ще бъдат засегнатите в свързаните индустрии“, това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, предаде БГНЕС.

Той взе участие в кръгла маса на тема „Промените на Референтния документ за най-добри налични техники за Големи горивни инсталации (LSP BREF)” организирана от Конфедерация на независимите синдикати в България (КРИБ). На срещата присъстваха още представители на държавната и изпълнителната власт, представители на Европейския парламент, федерации и синдикални организации, както и представители на работодателски организации, техните браншови структури и бизнеса.

Заместник-министър Борисов заяви, че евентуалното въвеждане на новите прагове за пределни нива на емисиите, могат да доведат до затваряне на мощности, което ще има значим икономически и социален ефект. Евентуалните бъдещи инвестиции, чрез които да се постигнат нормите (ако изобщо това е възможно) ще рефлектират в цената на електроенергията и конкурентоспособността на икономиката

Референтният документ ограничава количествата серен диоксид, живак и азотни окиси изхвърляни в атмосферата. Водещо ведомство, представляващо националната позиция при вземането на решение, е Министерството на околната среда и водите.

Част от последствията за България коментирани на срещата от промяната на европейските изисквания за емисиите на големите горивни инсталации са както загубата на работни места и потенциален икономически растеж, така и загубата на около 3 - 5 хил. мегавата базови мощности в енергетиката, която е част от националната сигурност.

Участниците в дискусията се обединиха около становището, че приемането на документа би поставило не само енергийния сектор пред значителни трудности, а и свързаните с него индустрии. Необходими са спешни съгласувани действия от всички институции и заинтересовани страни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама