Дарко Яневски: Македония, както и България, не могат да изпълняват чужди проекти

17:59, 10 мар 17 / Свят 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Македонският президент Георге Иванов едва ли ще приеме програмата за управление, която лидерът на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Зоран Заев представи днес в Скопие, предаде БГНЕС.

Такава програма трябва да бъде представена не на пресконференция в централата на една партия, а в парламента, но след като получи мандат от президента Иванов, който постави като първо условие да се откаже от албанската платформа, подготвена в Тирана. Това е институцията, която приема правителствените програми, изтъкна Яневски.

Освен това тази програма е съставена въз основа на договореност между СДСМ и албанските партии, а тази договореност не е огласена пред обществеността. Ние знаем за т.нар. албанска платформа, допускаме, че тя е залегнала в договореността, но какви точно ангажименти е поел СДСМ от нея, това ние не знаем. А там има положения, засягащи други страни, включително и България – например да се потърси отговорност за геноцид, извършен срещу албанците и другите жители на Македония от 1912 година до 1956 годна. Дали СДСМ е поела обещанието да изпълнява това искане на Албанците? Нека първо Заев представи договореността с албанците на македонската общественост, призова известният македонски журналист.

По думите на Дарко Яневски с въпросната пресконференция Зоран Заев прави политическа игра с цел да изиграе обществото и президента и да получи мандат за съставяне на правителство.

Смятам, че протестите срещу албанската платформа ще се увеличават следващите дни, те и сега са големи, провеждат се в 21 града, но мисля, че ще се засилват. Така гражданите ще накарат президентът Иванов да се съобрази с тяхната воля, защото в крайна сметка той е избран от тях. Добре би било да се организира един голям общонароден протест с гражданите от цялата страна, смята главният редактор.

Вие, в България, имате турски партии. Как бихте реагирали, ако ви натрапват турска платформа, писана в Анкара?, попита Дарко Яневски, обяснявайки мотивацията за протестите.

Той се спря и на големия международен натиск срещу Република Македония. Проблемът е не толкова в албанската платформа, а в спора с Гърция за името на Македония. Западът ни казва или променяте името, или ще ни се стовари албанска платформа и всички ще ви натискат, докато не промените името. Ето това е залогът, убеден е главният редактор на „Дневник“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама