Повдигнаха обвинения на още един сътрудник на Марин льо Пен

17:20, 10 мар 17 / Политика 25 234 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В рамките на продължаващото разследване на възможни финансови злоупотреби в дейността на партията „Национален фронт” в Европейския парламент френските следователи повдигнаха обвинения на още един помощник на лидерката Марин льо Пен, съобщиха източници, близки до разследването, предаде БГНЕС.

Става дума за Шарл Уркад, който се води помощник на Льо Пен в кабинета й в Европарламента.

Преди това той е бил на щат в централата на „Националния фронт” в Нантер като дизайнер. Уркад е обвинен в „прикриване на случаи на присвояване на поверено му имущество”.

Той е обвинен и, че по незаконен път получил 37 000 евро за работата си в Европарламента като помощник на депутатката от „Националния фронт” Мари-Кристин Бутоне. Бутоне също получи призовка да отиде да даде показания, но тя не се яви.

По същото дело вече бяха повдигнати обвинения на Катрин Гризе – началник кабинет на Льо Пен. Тя е заподозряна, че от 2010 до 2016 са й били изплатени възнаграждение като парламентарен помощник на Льо Пен в Страсбург и Брюксел, макар че реално не е работила в Европарламента. Такова съвместяване на длъжности, е забранено със закон, както и фиктивното наемане на служители.

Разследването на „Националния фронт” започна след сигнал от ръководството на Евопарламента, което заподозря сътрудниците на френската партия в незаконно използване на средства от бюджета на Евросъюза. Заподозрени бяха 20 помощници на 24 евродепутати от партията „Национален фронт”.

Администрацията на ЕП установи, че успоредно с щатното им ангажиране в Страсбург те са запазили и официалните си постове в партията.

Европейското бюро за борба с измамите (OLAF) твърди, че някои помощници на Льо Пен в ЕП са били фиктивно наети на работа и от Льо Пен беше поискано да възстанови в касата на Европарламента около 340 000 евро, изплатени на нейни сътрудници в Страсбург.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама