КЗП проверява само платените детски площадки

11:14, 10 мар 17 25 219 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

КЗП отказва да проверява за безопасност безплатните детски площадки. В отговор на наш сигнал, след няколкоседмично забавяне, от контролния орган отговориха, че те нямат компетенции за този вид съоръжения. Това заявяват от Национална асоциация за защита на потребителите,съобщи БГНЕС.

КЗП всъщност отказва да работи по наредба № 1 от 12.01.2009 г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра, защото при ползването им не се заплаща. ”Необходимо е още веднъж да отбележим, че КЗП може да извършва проверки единствено на онези площадки за игра, ползването на които се заплаща от страна на потребителя. Видно от разпоредбите на чл.66 и следващите от наредбата основната грижа за безопасността и лице, което носи отговорност за съответствието на площадката с изискванията на наредбата е стопанинът на площадката за игра”, пише в отговора на комисията.

Безспорно е , че стопанинът носи отговорност за безопасността на площадките, но когато не изпълнява задължението си някой трябва да го спре и го вкара в правия път . Това е държавата в лицето на КЗП. Ние искаме държавата, в лицето на контролния орган да не абдикира, а да приложи текста от от наредба №1, в чл. 65 на която е посочено, че „контролът по отношение на общата безопасност при ползването на въведените в експлоатация площадки за игра се извършва от Комисията за защита на потребителите по реда на Закона за защита на потребителите“.

Специалистите от контролния орган не могат да разграничат „опасна услуга” от „лице, предлагащо услуга”, въпреки, че дефинициите по закон за защита на потребителите са ясни: "Услуга" е всяка материална или интелектуална дейност, която се извършва по независим начин, предназначена е за друго лице и не е с основен предмет прехвърляне владение на вещ. А „лице, предоставящо услуга”, е всяко лице, което в рамките на своята професионална дейност предоставя или извършва услуги срещу заплащане. От писмото до нас си вижда, че КЗП отъждествява двете понятия.

За родителите остава да водят децата си само на платените площадки, защото тях КЗП ги проверява за безопастност и могат да бъдат сигурни, че са безопасни. Безплатните, въпреки че са рискови, КЗП отказва да ги проверява, защото са безплатни.

За обществото остава въпросът какви са мотивите на контролния орган да бяга за пореден път от своите задължения, задават въпроса от асоциацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама