Конституционният съд на Южна Корея утвърди импийчмънт на президента Пак Кън Хе

05:31, 10 мар 17 / Политика 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Конституционният съд на Южна Корея утвърди искането за импийчмънт на президента Пак Кън Хе, предаде БГНЕС.

През декември 2016 година депутатите от парламента в Сеул гласуваха за импийчмънт на държавния глава Пак. Тя беше обвинена в корупция и злоупотреба с власт.

Днес е последният й ден като държавен глава. Тя е лишена от президентския имунитет и ще трябва да освободи резиденцията "Синята къща" в центъра на Сеул. Поради липсата на прецедент обаче не е ясно в какъв срок ще трябва да го направя.

Предсрочните избори за нов президент, според закона, ще се проведат в рамките на следващите 60 дни - вероятно на 9 май.

Пак Кън Хе се лишава от привилегиите на бивш президент: пожизнена пенсия, равна на 70% от заплатата ($ 10 400), трима асистенти, личен шофьор, безплатна медицинска помощ в държавните болници. Освен това, ще й бъде осигурена охрана за само пет, вместо за десет години.

Най-важното е, че бившият президент губи имунитет срещу съдебно преследване. Това ще позволи на прокуратурата най-накрая да разпита Пак Кън Хе по много въпроси от интерес за разследването за корупция, свързана с близката й приятелка Чой Сун Сил. Тя не е заемала държавен пост, но тайно е принуждавала представители на бизнеса да даряват милиони долари на две фондации, които тя е контролирала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама