Заниер призова политическите лидери в Македония да сложат край на кризата

20:41, 09 мар 17 / Свят 25 173 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Генералният секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Ламберто Заниер изрази загриженост за състоянието на държавата и призова политическите лидери да сложат край на политическата криза в интерес на всички граждани. Това информира БГНЕС.

„Решаването на политическата патова ситуация и връщането на политическата стабилност трябва да бъдат основен приоритет. Ключът за решаването се намира в ръцете на политическите актьори, които трябва да се справят с предизвикателствата и да решат кризата за доброто на всички граждани“, посочва още Заниер.

По думите му резултатите от предсрочните парламентарни избори в страната на 11 декември миналата година са създали солидна основа за съставяне на правителство и призова парламента да започне работа.

Той също така осъди скорошните провокации и инциденти, които биха могли да доведат до влошаване на междуетническите отношения и посочи, че Охридският рамков договор е от съществено значение за защитата и насърчаването на правата на общностите.

Заниер не пропусна да отбележи, че съществува напредък по отношение на прилагането на договора от Пържино, но от особена важност остава връщането на доверието в институциите.

По-рано днес Заниер имаше среща и с македонския президент Георге Иванов. По време на разговора им държавният глава е призовал осъждането и отхвърлянето на т. нар. албанска платформа, която настоява за въвеждането на албански език като втори национален.

„По отношение на политическия аспект президентът Иванов изтъкна, че остава на позицията си, че платформата от Тирана трябва да бъде осъдена и отхвърлена, също както и намесата във вътрешните работи на Република Македония, които не помагат в опитите за добросъседски отношения, стабилност и сигурност в региона“, се казва в съобщението от кабинета на Иванов, цитирано от македонски медии. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама