Швейцария отхвърли искането на Цюрих за отмяна на събитие с турски министър

20:26, 09 мар 17 / Свят 25 219 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Швейцария отхвърли искането на властите в Цюрих да отменят посещение на турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заради причини, свързани със сигурността, съобщи АФП.

„Нищо не оправдава отмяната на тази визита“, се посочва в позиция на швейцарското правителство, имайки предвид плануваното за неделя посещение на Чавушоглу в Цюрих. В нея се казва още, че идването му „не представлява особено голяма заплаха от гледна точка на сигурността“.

Искането на Цюрих идва, след като преди това няколко германски града отмениха мероприятия, на които трябваше да присъстват министри от кабинета в Анкара. Те са част от кампанията на управляващите преди насрочения за април референдум в Турция върху измененията на конституцията, предвиждащи преминаването към президентска форма на управление.

В сряда местните власти поискаха посещението да бъде отменено, като говорителят по въпросите на сигурността на кантона предупреди, че са възможни „масови демонстрации“, ако Чавушоглу дойде. В молбата на Цюрих са изтъкнати и противоречивите реакции, които подобни посещения предизвикаха в съседна Германия.

Въпреки решението си федералните власти в Швейцария посочват, че запазват правото си да променят позицията си, ако ситуацията в страната се промени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама