ЦИК: Има разбиране между институциите и гражданското общество 

17:47, 09 мар 17 / Политика 25 170 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Има взаимно разбиране между институциите и гражданското общество. Това заяви председателя на ЦИК Ивилина Алексиева, предаде БГНЕС.

Желанието на обществени съвет е на срещи като днешната да се отваря формата така, че всички въпроси, които се получават, да бъдат споделени с институциите, с които гражданите нямат достъп и да се получи изговаряне между институциите.

Темите на днешната среща на ЦИК с Обществения съвет са свързани с избирателните списъци, готовността на организациите да извършват наблюдение в деня на изборите, както и за образуването на секции извън страната. "Считам, че органите на управление са готови за предстоящите избори и сроковете се спазват", каза Ивилина Алексиева.

Относно проблем с разкриването на избирателни секции в Германия говорителят на ЦИК Александър Андреев обясни, че в Германия има разрешителен режим и не се позволява разкриване на избирателни секции извън консулствата и дипломатическите представителства.

“Подадените заявления няма как да позволят разкриване на секции извън консулските и дипломатическите представителства”, обясни той.

Същият е проблемът и с избирателните секции в САЩ - има подадени заявления за разкриване на секции, но те са повече от 35, колкото позволява Изборния кодекс, обясни Андреев.

ЦИК е установила нарушения на добрите нрави и са издали два акта за установяване на нарушение и са поискали да бъде спрян клипът на ДОСТ.

Румяна Дечева - председател на Обществения съвет към ЦИК каза, че има готовност от страна на МВР и ВКС да приложат нови дейности и да подходят по нов начин при провеждането на тези избори. Целта е да се действа превантивно.

Според нея работата на секционните комисии може да бъде по-добре организирана ако политическите партии правят по-добър подбор по отношение на образование, интерес в политическия процес и други на членовете на секционните комисии. Политическите партии трябва да понесат отговорност какви са хората, които те определят, защото в рамките на 2-3 часа обучение един човек няма как да достигне до добро ниво на компетентност", каза Дечева.

За превантивните мерки Дечева обясни, че се предвижда конкретно работа с уязвими групи да не допуснат да се въздейства върху вота им. Друга новост е възможността за сигнали към хората от малки населени места, които да подават сигнали в по-големи градове или на национално ниво. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама