Съдът в Хага не допусна повторния иск на Босна и Херцеговина срещу Сърбия за геноцид

17:06, 09 мар 17 / Свят 25 247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Международният съд на ООН не допусна за разглеждане повторния иск на Босна и Херцеговина срещу Сърбия по обвинение в геноцид, съобщи националната сръбска радио и телевизионна компания РТС. Това информира ТСС, цитира БГНЕС.

РТС съобщи, че съдът не е допуснал иска по процесуални причини – въз основа на съмнения в юридическата легитимност на представителя на Сараево Сакиб Софтич.

На 23 февруари Софтич внесе иска в Международния съд без да има предварителна договореност на всички страни в Босна и Херцеговина.

Във връзка с това съдът поиска от члена на Председателството на Босна и Херцеговина, представляващ мюсюлманите, Бакир Изетбегович да изясни легитимността на Софтич и поиска Председателството да съобщи каква е общата му позиция по повторния иск.

По-рано Председателството не постигна единодушие по въпроса, затова членовете му решиха да напишат отделни писма до съда.

В края на февруари след консултации с представители на политическите и обществените организации в Сараево Бакир Изетбегович съобщи, че искът срещу Сърбия по обвинение в геноцид ще бъде внесен отново в съда.

През 1993 година Босна и Херцеговина внесе иск в Международния съд срещу Сърбия и Черна гора, които към момента бяха в една държава, и обвини Белград в геноцид по време на войната през 1992-95 година.

През февруари 2007 съдът се произнесе, че Сърбия и Черна гора не са виновни за военни престъпления и геноцид на територията на Босна и не уважи искането за изплащане на парично обезщетение на Сараево.

Срокът за обжалване на съдебния акт беше до февруари 2017.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама