Продават на търг част от списъците на Шиндлер

16:59, 09 мар 17 / Свят 25 218 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Един от оригиналните списъци, използвани от германския индустриалец Оскар Шиндлер за спасяването на над 1200 евреи по време на Холокоста, ще бъде продаден на търг. Очаква се предметът да събере над 2,4 млн. долара, пише британският в. „Гардиън“. Това информира БГНЕС.

Списъкът, който отива на търг, е един от общо седем и е съставен с помощта на счетоводителя на Шиндлер Ицхак Щерн, в чийто образ влезе Бен Кингсли във филма от 1993 г. „Списъкът на Шиндлер“. Продажбата се организира от аукционната къща „Moments in Time“, която специализира в исторически документи.

Списъкът, който представлява документ от 14 страници, е с дата 18 април 1945 г. и в него са изброени имената на 801 мъже евреи, работещи във фабриката на индустриалеца в окупирана Чехословакия.

На сайта на аукционната къща документът е описан като „изключително рядък оригинал“ и единственият по рода си, който излиза на пазара. Известно е, че още три такива списъка са оцелели, два от които се съхраняват в официалния израелски мемориал за Холокоста „Яд ва-Шем“, а друг – в музея на Холокоста в американската столица Вашингтон.

Въпреки историческата си стойност и редкостта си, сумата от 2,4 млн. долара е по-ниска от 3-те милиона долара, за които се продаваше през 2013 г., когато за последно беше на търг в eBay.

Списъкът е изготвен през 1944 г. и служи, за да защити евреи работници, дошли във фабриката на Шиндлер от концентрационния лагер „Плашов“.

Индустриалецът харчи почти цялото си състояние за подкупи, които раздава, за да може да защити своите работници и през 1963 г. е удостоен от израелското правителство със званието „праведник на света“. След смъртта си през 1974 г. той става единственият бивш член на нацистка партия, който е погребан на хълма Цион в Йерусалим. Днес над 8000 души са наследниците на хората, които Шиндлер е успял да спаси

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама