България ще загуби европейски пари, ако строежът на българо-гръцката газова връзка не започне догодина

08:10, 09 мар 17 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България ще загуби европейски средства, договорени по предприсъединителната програма, ако реалният строеж на българо-гръцката газова връзка не започне догодина.

За това предупреди шефът на Българския енергиен холдинг /БЕХ/ Петьо Иванов пред БНР, предаде БГНЕС. “Рискът е продиктуван от това, че ако ние до 2020 г. не въведем в експлоатация газопровода, съответно няма да имаме възможност да пренасяме количествата природен газ и ще сме в нарушение на нашите договорни отношения с Азербайджан. Без обезпечаването на тези количества, тръбата много трудно може да бъде конкурентоспособна, съответно да бъде изградена“, заяви енергийният експерт.

Искането на „Булгаргаз“ синьото гориво да поскъпне от април с 32 на сто е „разумно“ и обосновано, каза Петьо Иванов. „Смея да твърдя, че действително това са реални цифри, и въпреки, или ако бъде увеличена с около 30 % цената на газа, в района ние ще продължаваме да бъдем достатъчно конкурентоспособни“.

„Булгаргаз“ трябва да внесе окончателното си предложение за цената на природния газ до утре. От Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ поискаха от компанията да потърси вътрешни резерви, за да не се налага голямо поскъпване.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама