Френският посланик в Токио не иска да "служи" на Марин Льо Пен

22:48, 08 мар 17 / Свят 25 227 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Посланикът на Франция в Япония заяви, че ще откаже „да служи“ на лидера на крайната десница Марин Льо Пен, ако тя бъде избрана за президент. Това информира АПФ, цитира БГНЕС.

Декларацията на посланик Тиери Дана бе публикувана от „Монд“. Говорителят на правителството Стефан Льо Фол реагира на това изявление, като заяви, че не това е ролята на един посланик. Той обаче добави, че държавните служители имат право да подадат оставка. Министърът на външните работи Жан-Марк Еро припомни на дипломатите тяхното задължение да следват принципа за неутралност.

Еро припомни, че като гражданин всеки има право да изрази своите убеждения като упражни правото си на вот. Сондажите сочат, че Марин Льо Пен ще загуби на втория тур на изборите, но мнозина се опасяват от някакво ново развитие в рамките на тази белязана от множество обрати кандидатпрезидентска кампания.

Посланикът на Франция във Вашингтон Жерар Аро написа в Туитър: "Много хубав текст от моя колега в Токио". Зад кулисите и други дипломати се тревожат какво ще стане, и дали ще могат да изпълняват задълженията си, ако на власт дойде лидерът на "Национален фронт" Марин Льо Пен, която е изявен противник на мигрантите и на ЕС,.

60-годишният Тиери Дана е посланик в Токио от 2014 . Той е специалист по азиатските въпроси, бил е и консул в Хонконг и съветник на бившия президент Жак Ширак по азиатските и стратегическите въпроси между 1998 и 2002. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама