Президентът и парламентът в Румъния в спор за разделението на властите

21:39, 08 мар 17 / Свят 25 214 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът на Румъния и администрацията на президента Клаус Йоханис си размениха взаимни упреци, които показват, че конфликтът между властите не е овладян. Това информира ТАСС, цитира БГНЕС.

„Политическото заявление, прието от парламента на страната, е „тревожен сигнал за отношенията му с другите власти и администрации на държавата, както и с гражданското общество“, се казва в съобщение на президентската администрация. По-нататък се допълва, че президентът се е запознал с това заявление, като ще продължи да изпълнява конституционните си задължения за благото на румънския народ. Двете камари на румънския парламент приеха с 203 гласа „за“ и 94 „против“ политическо заявление, обвиняващо в злоупотреба с власт президента, Висшия съвет на магистратите и главната прокуратура.

Обвиненията са във връзка с обръщението на Висшия съдебен съвет и президента Йоханис към Конституционния съд с искане за оценка на постановление на правителството за поправки в Наказателния кодекс. Това прието от правителството на 31 януари постановление доведе до мащабни протести в Румъния, тъй като обществото смята, че дългосрочната му цел е освобождаване от отговорност на корумпирани политици.

След изборите на 11 декември миналата година в Румъния бе сформирано лявоцентристко парламентарно болшинство и правителство на социалдемократическата партия /СДП/ и Алианс на либерали и демократи/АЛДЕ/. Самият президент произхожда от дясноцентристката Националлиберална партия, която е в опозиция. По време на февруарските протести президентът подкрепи антиправителствените манифестации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама