САЩ предупреждават Косово да внимава с трансформацията на силите за сигурност

19:56, 08 мар 17 / Свят 25 205 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Посолството на САЩ в Косово предупреди, че ако страната претрансформира своите Сили за сигурност в пълноценна армия, това ще накара САЩ да преразгледат двустранните отношения и сътрудничество с Косово и досегашната подкрепа на САЩ за тези сили. Това информира БГНЕС.

Посолството изрази безпокойство от плановете за трансформирането на Силите за сигурност на новата държава. Ние подкрепяме постепенната и открита трансформация на Силите за сигурност на Косово в многоетническа сила според стандартите на НАТО“, гласи разпространено днес изявление на посолството.

В същото време дипломати от САЩ предупреждават, че тази трансформация трябва да бъде извършена съгласно Конституцията на Косово и съгласно всеобхватен демократичен процес, в който да се зачитат принципите на многоетническата демокрация в страната.

Посолството изразява готовност да се включи в консултациите между заинтересованите страни за постигането на общата цел: трансформиране на Силите за сигурност на Косово в армия на Косово по начин, който ще засили безопасността на Косово, ще доведе до стабилност в региона и ще съдейства за евроатлантическата интеграция на Косово.

В противен случай САЩ да преразгледат двустранните отношения и сътрудничество с Косово и досегашната подкрепа за тези сили.

БГНЕС припомня, че за създаването на косовска армия се заговори за пръв след инцидента с влака Белград-Косовска Митровица, при който сръбските власти организираха провокационно пътуване на влак до косовския град, в който живеят сърби. Влакът така и не влезе в Косово заради острата реакция на властите, но инцидентът подбуди Прищина да предприеме инициативата за създаването на собствена армия. Но тази инициатива е в разрез с резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, а също с договореностите между Белград и Прищина, постигнати с посредничеството на ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама