54 парижки средношколци арестувани след погром и сблъсъци с полицията

17:20, 08 мар 17 / Свят 25 217 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френският министър на образованието призова за твърди действия срещу тълпата от ученици в парижко предградие, които унищожиха публична собственост и атакуваха органите на реда, заради което 54-ма бяха задържани. Това предаде АПФ, цитира БГНЕС.

Кадри със сълзотворен газ пред средното училище в северното предградие Сен Дени бързо се превърнаха в политически проблем по-малко от 7 седмици преди президентските избори.

„Това са много сериозни вандалски прояви, които трябва да бъдат наказани строго”, каза министърът на образованието Нажат Валауд-Белкасем.

Сблъсъците избухнаха след като след обяд училището беше евакуирано, защото ученици внесоха димки в помещенията.

След като сградата беше опразнена, група от стотина средношколци подпалиха кошчета за боклук и започнаха да хвърлят камъни по полицаите и да рушат публична собственост.

Средните училища в Париж често реагират на съобщения за полицейска бруталност, особено след случая с чернокож младеж в началото на февруари, който се оплака, че при ареста си е бил изнасилен с полицейска палка.

Сочената за фаворит на първия тур на изборите лидерка на крайно дясната партия „Национален фронт” Марин льо Пен заяви, че „е неприемливо вандали да заплашват бъдещето на страната и да поставят в опасност учителите и другите ученици”.

Льо Пен критикува и неспособността за адекватна реакция от страна на социалистическото правителство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама