Генералният секретар на ОССЕ идва в Македония

09:48, 08 мар 17 25 169 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Генералният секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ) Ламберто Заниер пристига днес на двудневно посещение в Македония, предаде БГНЕС.

Според съобщенията той ще проведе среща с държавния глава Георге Иванов. Очаква се Заниер да се срещне и с министъра на външните работи Никола Попоски, както и с представители на парламентарно представените политически партии.

ОССЕ бяха наблюдатели на последните избори в Македония на 11 декември. Тога организацията съобщи, че вотът е проведен без нередности, въпреки, че е имало някои проблеми при гласуването. „Изборната администрация се бореше с подготовката за изборите и пропусна няколко крайни срокове, но изборният ден като цяло премина добре и нямаше сериозни инциденти”, посочиха тогава от ОССЕ.

След вота Македония изпадна в сложна политическа ситуация поради невъзможността да се сформира правителство. Лидерът на завършилата първа партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски върна мандата на Иванов на 28 януари. След това държавният глава проведе политически консултации с всички партии и поиска следващият мандатоносител да представи поне 61 подписа и да гарантира спазването на конституцията. На 27 февруари лидерът на СДСМ предаде подписите на Иванов, включително и на трите албански формации, които подписаха т.нар. „Албанска платформа“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама