Кабинетът приема стратегия за дейността на Българска банка за развитие

05:54, 08 мар 17 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проект на решение за одобряване на стратегия за дейността на Българската банка за развитие e една от точките, включени в дневния ред на редовното седмично заседание на служебното правителство. Точката се внася от двама министри - на финансите и на икономиката, предаде репортер на БГНЕС.

По предложение на служебните министри на финансите Кирил Ананиев и на икономиката Теодор Седларски правителството трябва да приеме Стратегия за дейността на Българската банка за развитие (ББР) за периода 2017-2020 година. Проектът на документа е изготвен от ръководството на държавната ББР и беше предложен за обществено обсъждане.

За почти 20-годишната си история ББР се утвърди като финансова и кредитна институция, с почти 1,7 млрд. лв. балансово число и балансиран рисков профил, пише в уводната част на Стратегията, където са набелязани и проблемните моменти в развитието на институцията. Като най-голям неуспех се сочи неуспехът на ББР да защити необходимостта от държавна гаранция на пасивите си. Като важни, но неуспешни за банката са определени опитите за участие в инициативата JEREMIE на Европейския съюз.

В доклад на служебните министри се посочва, че “ключов приоритет, заложен в Стратегията, ще бъде развитието на програмите за индиректно финансиране на малките и средни предприятия. Ще продължи търсенето на възможности за разнообразяване на предлаганите програми и продуктови линии, като с висок приоритет ще бъдат предекспортното и експортно финансиране; мостово финансиране на проекти по оперативни програми, в подкрепа на усвояването на фондове на ЕС; финансиране за изпълнение на национално и/или регионално значими проекти, в т.ч. и по възложени мандати; дългосрочно инвестиционно и проектно финансиране за технологично обновление, повишаване на конкурентноспособността и ефективността на икономическите субекти и пр.”.

Като предпоследна, 11-та точка, в дневния ред на кабинета за 8 март е включен и проект на постановление за изменение и допълнение на правилника за устройството и дейността на Министерството на вътрешните работи, приет с постановление №207 на министерския съвет от 2014 г. Вносител е служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов.

Служебните министри се очаква да гласуват и проект на постановление за одобряване на допълнителен трансфер по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама