Шествие за правата на жените на 8 март в София

05:45, 08 мар 17 25 233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шествие за правата на жените ще се проведе в София на 8 март, предаде БГНЕС.

Шествието, организирано от Български фонд за жените, ще се проведе от 17.00 часа на пешеходната зона на бул. Витоша, между бул. Патриарх Евтимий и ул. Алабин. Причината шествието да се състои на тематичния ден е да се даде гласност на съществуващите все още неравнопоставеност и дискриминация, основани на пола, в различни сфери на живота, а поводът – да бъде изразена солидарност с националната стачка в САЩ „Ден без жени“ (A Day Without a Woman). Подобни шествия ще се проведат в над 30 държави по света.

От Български фонд за жените заявяват, че на 8-ми март е важно да припомним, че жените в България имат право да гласуват, да учат в университет и да работят от няма и век. „Пречки пред пълноценната изява на жените са ширещото се домашно насилие, на което е подложена всяка четвърта жена в България; съществуващата разлика в заплащането - у нас жените получават с 14% по-ниски заплати и 40% по-ниски пенсии от тези на мъжете; ограниченото участие във вземането на решения и отчитане на специфичното въздействие на нормативната уредба върху жените – едва 19% бяха народните представителки в 43-ото НС”, казват от фонда.

Според световните статистики – 70% от всички бедни хора по света са жени, две трети от всички необразовани деца са момичета, а всяка трета жена в света поне веднъж в живота си ще бъде жертва на физическо или сексуално насилие.

Неравнопоставеността на половете не е проблем само на жените, дискриминиращите стереотипи засягат и влияят негативно и на мъжете и децата. Според едно от последните проучвания на МакКинзи, ако до 2025 г. светът успее да преодолее неравнопоставеността и жените участват наравно с мъжете в икономиката, глобалният БВП ще нарасне с 28 трилиона долара годишно. А елиминирането на насилието ще спести между 1 и 10% от БВП на всяка държава, което е над 8 трилиона долара годишно. Накратко, равнопоставеността ще ни направи по-богати, по-щастливи и по-свободни да изразяваме себе си, отвъд ограничаващите стереотипи. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама