Русия и Турция обсъждат газопровода през Черно море в петък

23:07, 07 мар 17 / Свят 25 198 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на енергетиката на Турция Берат Албайрак ще пристигне в Москва на 10 март за среща с руския си колега Александър Новак, предаде БГНЕС. Това става известно от съобщение на турския министър пред журналисти, направено във вторник в кулоарите на петролната конференция CERAWEEK в Хюстън и цитирано от ТАСС.

Той потвърди, че ще се обсъжда реализацията на проекта, наречен "Турски поток".

Двамата министри са участвали на деловия обяд на конференцията като по време на целия обяд те са разговаряли непрекъснато, подчертава ТАСС.

Проектът за газопровод „Южен поток“ бе спрян на 1 декември 2014 г. по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Анкара. Той бе заменен от проекта „Турски поток“, който ще свърже Русия и Турция по дъното на Черно море. Новата газопроводна система ще бъде от две тръби с капацитет 31,5 милиарда куб.м. газ годишно (по 15,75 милиарда куб.м всяка). Морският участък на тръбата ще бъде дълъг около 920 км, а сухопътният – около 200 км. Двете тръби се планира да бъдат пуснати в експлоатация до 30 декември 2019 г.

„Турски поток“ е предназначен за доставката на руски газ на територията на Турция, а също така за осигуряването на руските доставки на „синьо гориво“ за държавите от Европейския съюз след 2019 г. Новият газопровод няма да позволи на Русия напълно да се откаже от транзита през Украйна, но ще помогне в значителна степен да се намалят свързаните с това рискове, подчертават руските официални лица. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама