Кабинетът приема стратегия за дейността на Българска банка за развитие

20:29, 07 мар 17 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проект на решение за одобряване на стратегия за дейността на Българската банка за развитие e една от точките, включени в дневния ред на редовното седмично заседание на служебното правителство. Точката се внася от двама министри - на финансите и на икономиката, предаде репортер на БГНЕС.

Както БГНЕС вече писа по предложение на служебните министри на финансите Кирил Ананиев и на икономиката Теодор Седларски правителството трябва да приеме Стратегия за дейността на Българската банка за развитие (ББР) за периода 2017-2020 година. Проектът на документа е изготвен от ръководството на държавната ББР и беше предложен за обществено обсъждане.

За почти 20-годишната си история ББР се утвърди като финансова и кредитна институция, с почти 1,7 млрд. лв. балансово число и балансиран рисков профил, пише в уводната част на Стратегията, където са набелязани и проблемните моменти в развитието на институцията. Като най-голям неуспех се сочи неуспехът на ББР да защити необходимостта от държавна гаранция на пасивите си. Като важни, но неуспешни за банката са определени опитите за участие в инициативата JEREMIE на Европейския съюз.

В доклад на служебните министри се посочва, че “ключов приоритет, заложен в Стратегията, ще бъде развитието на програмите за индиректно финансиране на малките и средни предприятия. Ще продължи търсенето на възможности за разнообразяване на предлаганите програми и продуктови линии, като с висок приоритет ще бъдат предекспортното и експортно финансиране; мостово финансиране на проекти по оперативни програми, в подкрепа на усвояването на фондове на ЕС; финансиране за изпълнение на национално и/или регионално значими проекти, в т.ч. и по възложени мандати; дългосрочно инвестиционно и проектно финансиране за технологично обновление, повишаване на конкурентноспособността и ефективността на икономическите субекти и пр.”.

Като предпоследна, 11-та точка, в дневния ред на кабинета за 8 март е включен и проект на постановление за изменение и допълнение на правилника за устройството и дейността на Министерството на вътрешните работи, приет с постановление №207 на министерския съвет от 2014 г. Вносител е служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама