Посланик Гьорчев след среща при Радев: България може да е локомотив за евроинтеграцията на Западните Балкани (ВИДЕО)

18:27, 07 мар 17 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Република Македония винаги ще помни, че България подкрепи суверенитета и териториалната цялост на моята родина за втори път, след като през 1992 г. първа призна нейната независимост. Това заяви посланикът на Република Македония у нас Н.Пр. Мариян Гьорчев, предаде репортер на БГНЕС.

„Македония има големи надежди относно подкрепа от страна на България. За Република Македония България е не само приятелски съсед, тя е и братска страна, разчитаме много на Република България“, заяви Гьорчев.

Македонският посланик участва в среща на посланиците на страните от Западните Балкани с президента Румен Радев. „Впечатленията ми от срещата с президента Румен Радев са много положителни“, каза македонският дипломат. „На днешната среща беше подчертано, че основният принцип на българската външна политика е развитието на региона, добросъседството и запазването на териториалната цялост на страните от региона. Това е условие за неговото развитие във всички сфери – енергетика, транспорт, комуникация, икономика“, добави посланик Гьорчев.

Според него България може да бъде локомотив, който да помогне на всички държави от региона да реализират своите цели и да станат част от Европейския съюз. „България силно подкрепя страните от Западните Балкани да станат част по-скоро от ЕС“, каза той. В тази връзка Гьорчев особено подчерта предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, която ще започне на 1 януари 2018 г. За него то ще предостави възможност за пробив на всичките държави от Западните Балкани да реализират своите цели за по-скорошно членство в ЕС.

Знаете, че Република Македония и Република България имат 55 двустранни споразумения. Това е най-много от всички страни, с които си сътрудничим.

България е пети партньор на Р Македония в икономическото сътрудничество. В туризма над половин милион македонци са посетили България, над 300 000 българи идват в Македония. Това означава, че многообразието от инициативи между македонските и българските граждани дават импулс за още по-голямо сътрудничество между българските и македонските политици. А това трябва да доведе до крайната цел – подписване на споразумението за сътрудничество и приятелство между Р България и Р Македония, което ще даде нов импулс в процеса на присъединяването ни към ЕС.

По повод на намесата на трети страни във вътрешните работи на Република Македония той каза: „Докато си сътрудничим на принципите на добросъседството, приятелството и разбирателството и докато действаме като единен регион, имаме големи шансове да оцелеем и да превъзмогнем тази намеса, така че всички страни да се развиваме и индивидуално, и като регион в положителна посока“. 

[[{"fid":"54208","view_mode":"video_standart","fields":{"format":"video_standart","field_video_description[und][0][value]":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"video_standart","field_video_description[und][0][value]":""}},"attributes":{"alt":"Посланик Гьорчев след среща при Радев","height":526,"width":1000,"class":"media-element file-video-standart","data-delta":"1"},"link_text":null}]]

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама