Френски бизнесмен е дал недеклариран заем от 50 000 евро на Фийон

17:40, 07 мар 17 / Свят 25 214 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френският кандидат-президент от партията „Републиканците“ Франсоа Фийон е получил безлихвен недеклариран заем от 50 000 евро от свой приятел милиардер през 2013 г., съобщава френският в. „Канар Аншене“. Фийон не е декларирал сумата, посочва изданието, допълвайки, че според адвоката му Антонин Леви сумата вече е изплатена.

„Канар Аншене“ посочва, че консервативният кандидат „не е сметнал за необходимо“ да декларира заема, който му е бил предоставен от Марк Ладре дьо Лашариер. Самият бизнесмен е собственик на изданието „Ла ревю де дю мондс“, в което е работила съпругата на Фийон Пенелъпи. През 2011 г. милиардерът също така получи най-високо държавно отличие от самия Фийон, който по това време е министър-председател.

Според изданието разследващи проверяват и консултантската фирма 2F Conseil, основана от Фийон през 2012 г., която е заподозряна в това, че му е изплатила неправомерно възнаграждения в размер на стотици хиляди евро.

В миналото кандидат-президента е отричал да е замесен в незаконна дейност, свързана с фирмата.

Смятан допреди седмици за абсолютен фаворит на предстоящите президентски избори във Франция, Фийон сега е един от най-оспорваните кандидати, след като „Канар Аншене“ съобщи, че по времето, когато е бил депутат, той е назначил съпругата си Пенелъпи като своя асистентка. Тя обаче не е вършила никаква дейност на поста, но въпреки това е получавала възнаграждения. Срещу политика и съпругата му бяха повдигнати обвинения, а в края на миналата седмица полицията направи обиск на вилата му.

Въпреки проблемите си със закона Фийон заяви, че няма намерение да се оттегли от надпреварата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама