Анкара: Турция ще отвърне достойно на враждебното отношение

16:14, 07 мар 17 / Свят 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Върви системна кампания, която да блокира планираните в Германия срещи на министри от Анкара с турската общност, но никой не е в състояние да попречи на това, заяви външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу, предаде БГНЕС.

Той каза това по повод осуетения вчера от германските власти митинг в Хамбург, където трябваше да агитира за подкрепа на конституционния референдум. Според него становищата на считаните за дружески държави по отношение на референдума и неприемливите им действия са срамни.

„Турция не желае да влошава отношенията си с нито една държава, в това число и с Германия, но достойно ще отвърне на демонстрираната враждебност. Планираме довечера среща с представители на турската общност в Хамбург и никой не може, нито трябва да се опитва да попречи на това да се видим с нашите съотечественици. Това изискват демокрацията, правото на свободните събрания, европейските ценности и стандарти“, заяви външният министър, цитиран от Анадолската агенция.

Той посочи, че залата в Германия, в която трябваше снощи да проведе митинга си, е била посетена първо от полиция, а после и от сътрудници на разузнаването, както и от представители на другите власти. Същите са изискали от собственика на сградата да отмени планираната проява, но когато той отказал, чиновниците анулирали валидността на лиценза му.

За Анкара това е неприемливо, то противоречи на правата на човека, подчерта Чавушоглу. Той коментира и особеното отношение на Холандия, където властите заявяват, че външният министър и други официални лица на Турция не могат да осъществяват визити в страната. „Но пък тайно ни съобщават, че ако турски министър пристигне в Холандия, това ще осигури победата на Геерт Вилдерс /лидер на холандската ултра-дясна Партия на свободата/. При това ни казват, че ситуацията за тях е сложна, поради което би било по-добре визитите да се отложат за по-късно. Ние бихме проявили разбиране, ако за сложната ситуация ни бяха съобщили по телефона и културно. Но както Вилдерс, така и те написаха популистки статуси в социалните мрежи, а после тайно ни информираха за ситуацията. Подобно поведение не подхожда на съюзници и партньори. И разбира се, то е неприемливо за нас“, подчерта Чавушоглу.

Вчера Вилдерс уведоми посолството на Турция в Хага, че организира протестна демонстрация срещу планираното участие на Чавушоглу в митинг за референдума и настоя до провеждането му на 16 април всички турски министри да бъдат обявени за „персона нон грата“. Премиерът Марк Руте също подчерта, че няма да бъде позволено на политици от други държави да правят политика в Холандия, особено когато е в предизборна обстановка. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама