Медицина и компютри – най-желани сред чуждестранните кандидат-студенти в България

09:42, 07 мар 17 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Медицинските специалности и компютърните науки продължават да са най-желаните сред гражданите на Балканите, Молдова и Украйна, които искат да следват в България. Това стана ясно по време на информационната кампания за прием в държавните ни висши училища, която обхвана шест държави, съобщиха от МОН.

Три групи от експерти разясняваха реда, условията и възможностите, които България предоставя за обучение в университетите. Първата група посети българските общности в Молдова и Украйна, втората - Македония, Албания и Косово, а третата – българите в Западните покрайнини (Република Сърбия). За първи път през тази година се организира информационна кампания за нашите сънародници от Одеса.

В кампанията се включиха експерти от МОН, представители на Държавната агенция за българите в чужбина, както и на самите висши училища. Те консултираха кандидат-студентите и техните родители и предоставиха практическа информация за провеждане на писмения конкурсен изпит. Представителите на Държавната агенция за българите в чужбина осведомиха сънародниците ни за реда и условията за придобиване на документ за български произход.

През 2016 г. Министерският съвет увеличи на 1000 души бройката за българите от чужбина, които могат да бъдат приети като студенти, докторанти и специализанти в държавните висши училища в нашата страна. Това число се запазва за предстоящата академична година. Отделно от това страната ни отпуска още 150 бройки за студенти от Македония, 20 бройки за докторанти от всички посочени държави, както и 120 месеца за специализация.

Освен редовен прием на студенти от българските общности зад граница, Министерството на образованието и науката всяка година осигурява до 15 субсидирани от държавата места в български университети, предназначени за класираните на първо място на националните олимпиади по български език и литература, както и за първенците на випуски от средни училища в райони с компактно българско население в Украйна, Молдова, Сърбия, Румъния и Казахстан.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама