Албанският президент отива при албанците в Южна Сърбия

09:13, 07 мар 17 / Свят 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Албанският президент Буяр Нишани днес ще посети общините Прешево и Буяновац, в южната част на Сърбия, които са населени предимно с етнически албанци. Това информира БГНЕС.

Визитата е по повод "Деня на албанския учител". По централните улици на Прешево и Буяновац има огромни билбордове с надписи: Добре дошли г-н президент!

"С тази визита на практика се реализират нашите мечти и сънища...Посещението на Нишани има огромно значение. Става въпрос за историческа визита. Визита на хилядолетието, защото това ще бъде века на албанците", каза Йонуз Муслиу, който е председател на Общинския съвет в Буяновац. Той е бивш "лидер на Освободителната армия на Прешево, Медведжа и Буяновац". В момента той е и председател на Националния съвет на албанците в Сърбия.

Муслиу заяви, че за албанците от Долината на Прешево президент е Нишани, а не Томислав Николич /сръбският държавен глава, бел.ред./. "Ние посрещаме Нишани, не като президент на Албанция, а като президент на всички албанци", каза още Йонуз Муслиу.

БГНЕС припомня, че това е първа визита на албански президент в Сърбия. Последната бе на комунистическия лидер Енвер Ходжа преди 69 години, който тогава посети Белград по покана на тогавашния югославски диктатор Йосип Броз Тието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама