Франсоа Оланд: ЕС трябва да си извади поуки от "Брекзит"

23:36, 06 мар 17 / Свят 25 187 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ЕС трябва да извлече поуки от решението на Великобритания да излезе от общността и да се научи да живее в общност на 27 държави, съобщава ТАСС.

Той трябва да предостави на страните членки избор на различен темп на интеграция в зависимост от техните възможности. Това каза президентът на Франция Франсоа Оланд в рамките на неформалната среща на върха във Версай с участието на германския канцлер Ангела Меркел, премиера на Испания Мариано Рахой и италианския премиер Паоло Джентилони. Той застъпва тезата, че трябва да бъдат създадени нови форми на сътрудничество.

Трябва да има проекти в рамките на т. нар. диференцирано сътрудничество, което би позволило някои страни да вървят напред по-бързо и по-далеч в сфери като отбрана, задълбочаване на икономическия и валутен съюз в рамките на еврозоната, хармонизиране на социалната и данъчната политика, културата. Той посочи, че това, че някои страни ще вървят по-бързо напред, не означава, че другите трябва да бъдат изключвани и да чувстват това като препятствие. След „Брекзит“ ЕС трябва да излезе укрепен и обновен в посока по-голяма гъвкавост. „Много важно е да можем едновременно да проявяваме солидарност в състава на 27-те, но също така и да показваме способност да вървим напред в различен ритъм в рамките на 27-те страни от ЕС“, каза Оланд. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама