Могерини: Загрижена съм, но виждам потенциал за разрешаване на кризата в Скопие

23:10, 06 мар 17 / Свят 25 223 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Загрижена съм за ситуацията в Скопие, но виждам потенциал за разрешаване на кризата, каза на пресконференция в Брюксел върховният представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, предаде БГНЕС.

В рамките на среща на външните министри от ЕС за ситуацията в Западните Балкани Могерини предупреди политиците в Скопие да не допуснат политическата и институционална криза да прераснат в междуетнически сблъсък. Тя каза, че няма да влиза в детайли по изказванията на един или друг министър на срещата, но всички те подкрепят силно препоръките, дадени в Скопие.

Могерини заяви, че действително е загрижена за ситуацията, но вижда потенциал за решаване на политическата и институционалната криза в Скопие, като се надява тази криза да не ескалира в междуетнически сблъсък. Във връзка с това тя призова политиците в Скопие да не си играят с огъня по отношение на междуетническата конфронтация.

Тя посочи, че е нормално приятелски настроените държави да се грижат за състоянието и бъдещето на партньорите. „Вярваме, че има възможности да се излезе от институционалната криза“. Могерини смята, че има ресурси за това в Скопие, където тя е провела искрени и конструктивни разговори по този въпрос с всички политически лидери в парламента и с президента. „Надявам се, че мъдростта ще надделее“, каза тя. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама