Масови протести срещу албанската платформа в 21 града в Македония

20:53, 06 мар 17 / Свят 25 230 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тази вечер в македонската столица Скопие и още 20 града на страната бяха проведени протести, организирани от Гражданското сдружение "За единна Македония".

В центъра на Скопие хиляди се обявиха срещу т.нар. "Албанска платформа" и за запазване на единството и териториалната цялост на страната. Участниците призоваха лидерът на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Зоран Заев да отхвърли албанските искания, включително и за признаването на "албанския геноцид в периода 1912-1956 година".

С участието на албанския премиер Еди Рама бе изготвена т.нар. „Албанска платформа“, която бе подписана от три албански формации в Република Македония – ДСИ на Али Ахмети, Движение „Беса“ на Билал Касами и Албанския алианс на Зиядин Села.

Платформата предвижда промяна в Конституцията, държавните символи и въвеждането на албанския като втори официален език на територията на страната. Поради съюза между СДСМ на Зоран Заев и албанските формации президентът Георге Иванов на 1 март отказа да връчи мандат на Заев за съставяне на правителство. Според македонския държавен глава тази платформа обслужва чужди интереси и застрашава суверенитета и единството на Македония.

Унгария официално поиска ЕС публично да осъди албанската намеса във вътрешните работи на Република Македония.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама