Министър Лайчак: Две балкански държави са пред разпадане, а три са в дълбока политическа криза

19:41, 06 мар 17 / Политика 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Две държави на Балканите са пред разпадане, а други три са в дълбока политическа криза, предупреди словашкият първи дипломат Мирослав Лайчак преди обсъжданията за Западните Балкани на Съвета на външните министри от ЕС в Брюксел. Това информира БГНЕС.

Словашкият министър не назова държавите, но според източник от Европейския съвет пред разпадане са Македония и Босна и Херцеговина, а в криза са Албания, Черна гора и Косово.

Министър Лайчак каза, че това е заключението от обиколката на върховния представител на ЕС по външните работи и сигурността Федерика Магерини из Западните Балкани миналата седмица. Лайчак съобщи, че Могерини се е върнала разочарована след срещите си.

Не можем веднага да приемем тези балкански държави в ЕС, но можем да убедим общността, че процесът на разширяване трябва да получи нова динамика. „Факт е, че ЕС не е вече сериозен партньор в процеса на разширяване”, подчерта Лайчак.

„Оттеглихме се от Балканите и виждаме какви са резултатите от тази наша позиция. Там има две държави, които са пред разпад, а три са в дълбока политическа криза. Това е така, защото ние от ЕС не изпълняваме ролята си”, предупреди Лайчак като отказа да назове визираните държави.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама