Деница Златева на работно посещение в Словакия

19:00, 06 мар 17 25 226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„България ще застане начело на дебата в Европейския съюз в ключов момент за бъдещето на Обединена Европа. Готови сме да бъдем активен и честен председател на Съвета на ЕС и да фокусираме усилията си върху тези политически приоритети, които ще донесат най-голяма добавена стойност за държавите-членки“, заяви вицепремиерът по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС - 2018 Деница Златева в Братислава. Това предаде БГНЕС.

Служебният заместник министър-председател беше на работно посещение в Словакия, където проведе консултации по въпросите на подготовката за Председателството на Съвета на ЕС с пълномощника на правителството на Словашката република за председателството на ЕС Иван Корчок. „Формулирането на национална политическа програма, която да внесе отличим български принос в стратегическите приоритети в дневния ред на Европейския съюз, е наша първостепенна цел“, заяви вицепремиерът Златева.

Двете страни обмениха добри практики по различните направления на подготовката на България – логистика, инфраструктура, комуникационна и културна програма и приемственост в политическите приоритети на Словакия, която председателства Съвета през 2016 г., и на България. Фокус беше поставен и върху въпросите на сигурността, като беше подчертано, че при домакинството на срещите на Съвета следва да бъдат спазени най-високите стандарти за безопасност и да не бъдат щадени усилия за спокойното им провеждане.

Обсъдени бяха и предизвикателствата пред страната, дължащи се на динамичната политическа обстановка в България. „За да бъде успешно Председателството, темата не трябва да бъде употребявана с политически цели. Страната ни ще бъде достоен председател, само ако не позволим партийни спекулации и злоупотреби в предизборното говорене да възпрепятстват подготовката ни. Предстоящите предсрочни парламентарни избори няма да ни попречат да вземаме конструктивни дългосрочни решения за провеждането на Председателството ни в рамките на мандата на служебния кабинет“, категорична беше Златева.

Иван Корчок определи първото председателство на Съвета на ЕС като безценен опит за България. „То ще донесе ползи на страната не само във външен план в рамките на Европейския съюз, но също така ще подобри капацитета на българските институции и ще направи гражданите на България по-активни и информирани по важните за Европа теми“, посочи той и изрази увереност, че България и Словакия ще останат доверени партньори през оставащите месеци на подготовка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама